13-12-2019 Απο 
0
5.00 of 1 votes

https://bigorski.org.mk/el/idiseon/gegonota/apokatastatheke-o-phoretos-stayros-tes-mones-mpigkorski-apo-to-1812/

Σε αναμονή της λαμπρής και ένδοξης Ανάστασης του Χριστού, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αποκατάστασης του φορητού σταυρού της Μονής Μπίγκορσκι από το 1812 και των δύο πλευρικών εξαπτέρυγων. Αυτά τα όμορφα σκεύη για λιτανείες είναι κατασκευασμένα από ασήμι, με μερική επιχρύσωση. Είναι περιουσία του μοναστηριού του Μπίγκορσκι αλλά, σύμφωνα με την διήγηση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Τιμόθεο, κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, όταν το μοναστήρι δεν είχε μοναχούς, σε μια στιγμή ο σταυρός και τα εξαπτέρυγα είχαν μεταφερθεί στην Αχρίδα από κάποιους ευλαβείς ανθρώπους και παραδόθηκαν στα χέρια του γνωστού αργυροχόου κ. Βάγγελ Δέρεμπαν. Τώρα ήδη κεκοιμημένος, ο μάστορας Βάγγελ αμέσως φρόντισε να κάνει την αναγκαία συντήρηση και κάθαρση αυτών των πολύτιμων και ιερών σκευών. Όμως, επειδή περάσαν πολλά χρόνια και κανείς δεν του ζήτησε αυτά τα σκεύη πίσω, ο ευλαβής μάστορας στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα τα παρέδωσε στον αρμόδιο δεσπότη, τον Μητροπολίτη Δέβρων και Κιτσέβου κ. Τιμοθέου. Έχοντας φροντίδα για την μεγαλοπρέπεια των ναών και για τα ιερά του Θεού, ήθελε να τα διατηρήσει ασφαλή τα παλαιά αυτά ιερά σκεύη. Έτσι ο Σεβασμιώτατος κατ’ αρχάς τα είχε φυλάσσει στον μητροπολιτικό εκκλησιαστικό θησαυροφυλάκιο, και μετά την ανακαίνιση του καθολικού ιερού ναού των Αχριδινών αρχιεπισκόπων, της Αγίας του Θεού Σοφίας της Αχρίδος, τα τοποθέτησε στο ιερό βήμα. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, στην γιορτή της Πεντηκοστής – στις 27 Μάϊου του προηγούμενου έτους, ο θεοφιλέστατος και φιλομόναχος  μας αρχιποίμην επέστρεψε τον σταυρό και τα εξαπτέρυγα στο μοναστήρι στο οποίο από πάντα ανήκαν. Μετέπειτα, ο Γέροντάς μας, ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος, καθοδηγούμενος από την επιθυμία να ξαναφέρει σ’ αυτά τα σκεύη την πρωταρχική τους λαμπρότητα, και έχοντας την ευλογία του Μητροπολίτη, τα παρέδωσε για αποκατάσταση στα χέρια του ενός από τους καλύτερους αποκαταστάτες για τέτοιο είδος πραγμάτων, κ. Γιώργου Τριαντοπούλου από την Θεσσαλονίκη. Η διαδικασία της καθάρσεως και της αποκατάστασης των ζημιωμένων και χαμένων κομματιών ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες, ακριβώς σε αναμονή της Ανάστασης του Χριστού. Εν τέλει, ο σταυρός και τα εξαπτέρυγα έλαμψαν με όλη την ομορφιά τους.

Ο Σταυρός κατασκευάστηκε στο 1812 στη Έλμπασάν. Ήταν παραγγελία του ηγουμένου της Μονής Μπίγκορσκι, του Αρχιμανδρίτη Αρσενίου. Πάνω σε αυτόν ανάγλυφα παρουσιάζονται: η Σταύρωση, η Βάπτιση και η Αποκεφάλιση της Τίμιας Κεφάλης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στις πλευρές αριστερά και δεξιά παρουσιάζεται ο θρήνος της Θεοτόκου και του Ιωάννου του Θεολόγου, κάτω από τον Σταυρό στον Γολγοθά. Από την άλλη πλευρά, στη κεντρική θέση εμφανίζεται ο Κύριος Ιησούς Χριστός ως Μέγας Αρχιερέας, ενώ στις πλευρές – τα σύμβολα των τεσσάρων ευαγγελιστών. Στην ασημένια λαβή κάτω από τον σταυρό υπάρχει σπειροειδής κτητορική επιγραφή:

Αυτός ο τίμιος σταυρός ανήκει στην Μονή του Τιμίου και Ενδόξου Προφήτη και Προδρόμου Ιωάννου, ενώ κατασκευάστηκε τις ημέρες του ηγουμένου Αρσενίου ιερομονάχου, από εμένα, Χρήστο ιερέα από την Ελμπασάν 1812.

Τα εξαπτέρυγα κατασκευαστήκαν λίγο αργότερα, στη εποχή του ηγουμένου Χαρίτονα (1865 -1870). Για αυτό έχουμε μαρτυρία από την επιγραφή πάνω σε ένα απ’ αυτά:

Αρχιμανδρίτης πάπα -Χαρίτων με την αδελφότητα, μάστορας Μωυσή.

Κατά παραγγελία του ηγουμένου, πατρός Παρθενίου, κ. Γιώργος Τριαντόπουλος κατασκεύασε πανομοιότυπο αντίγραφο του σταυρού από ασήμι και επίχριση, το οποίο αυτές τις ημέρες ο ηγούμενός μας παρέδωσε στον αρχιερέα μας, προς αντικατάσταση του πρωτοτύπου. Ο καινούριος σταυρός θα συνεχίσει να στολίζει το ιερό του ναού της Σοφίας του Θεού στη Αχρίδα.

 

 

 

Captcha

comments...